Jessica Gal, dochter van een Amerikaanse moeder en een Hongaarse vader, werd op 6 juli 1971 in Amsterdam geboren. Op haar 5de zette zij in navolging van haar 2 jaar oudere zusje Jenny, haar eerste stappen op de judomat. Vanaf haar 7e ontdekte zij de wedstrijdsport, en op haar 13e werd zij voor de eerste maal Nederlands kampioen. Uiteindelijk werd zij 11x Nederlands kampioen, 4x Europees kampioen, en 4x 3e van de wereld. Zij nam 4x deel aan de Olympische Spelen. Een Olympische medaille zat er niet in. Al met al stond zij ruim 14 jaar aan de wereldtop.
Geboeid door het menselijk lichaam besloot Jessica nog tijdens haar judocarriere geneeskunde te gaan studeren. In 1998 rondde zij deze studie af, en na de Olympische Spelen van Sydney in 2000 zette Jessica definitief een punt achter haar judocarrière om zich te gaan specialiseren tot sportarts. Tijdens deze spelen werd zij door de bondscoach gevraagd om arts van het Nederlands dames hockeyteam te worden. In deze functie nam zij deel aan de Olympische spelen van 2004 in Athene.
Na bij verschillende sportmedische instellingen werkzaam te zijn geweest besloot Jessica Gal begin 2009 haar eigen sportmedisch adviescentrum op te richten: SMA Jessica Gal Sportartsen. Als sportarts is zij betrokken geweest bij de begeleiding van diverse sportteams waaronder het Nederlands dames hockeyteam, het Nationaal Zweminstituut Amsterdam, het Nederlands beachvolleybalteam en de damesselectie van ADO Den Haag. Daarnaast is zij lid geweest van de Sportraad Amsterdam, de Raad van Toezicht van het Kennis Centrum Sport, en de adviesraad van de Stichting Tegenkracht. Als sporter is zij nog actief in het wielrennen en hardlopen.
Jolanda Heere rondde eind 2010 haar opleiding tot sportarts af in Amsterdam. Per 1 november 2015 is zij werkzaam bij Jessica Gal Sportartsen. Daarnaast werkt zij, samen met een orthopedisch chirurg en sportfysiotherapeut, op de multidisciplinaire sportpoli van het Spaarne Gasthuis.
Van 2010 tot en met 2013 is Jolanda begeleidend sportarts geweest bij de Nederlandse Basketbal Bond. Hierbij was haar belangrijkste taak het sportmedisch begeleiden van de (geblesseerde) sporter in samenwerking met o.a. fysiotherapeuten, de trainer, krachttrainers en andere belanghebbende, om zo de sporter weer snel op zijn gewenste sportniveau terug te krijgen. Hierbij ging het om zowel het senioren heren als het senioren dames team.
Binnen de sportgeneeskunde heeft zij ervaring met preventieve sportmedische onderzoeken bij sporters van ieder niveau: van recreant tot professioneel niveau, maar ook met blessureconsulten. Haar aandacht ligt specifiek bij de sporten zoals basketbal, turnen, dansen, hardlopen en crossfit. Tevens is zij geregistreerd als sportduikarts voor het verrichten van sportduikkeuringen.
Daarnaast past zij haar kennis van de musculoskeletale echografie toe bij de diagnostiek van verschillende blessures.
Op sportief vlak is Jolanda in haar jeugd zelf actief geweest in onder andere het turnen, dansen en korfbal. Tegenwoordig doet zijn aan hardlopen en crossfit.
Wil je teruggebeld worden?
Door het invullen van het contactformulier ga je akkoord met onze privacy policy.