ACP Injecties

Voor de behandeling van artrose, maar ook voor spier-, pees- of bandletsels, is er sinds enige tijd een alternatief beschikbaar voor de traditionele therapieën. Met behulp van zogenaamd autoloog geconditioneerd plasma (ACP), ook wel plaatjesrijk plasma (PRP) genoemd, kunnen pijn en stijfheid bij artrose verminderd worden, en kan de genezing van diverse peesblessures bevorderd worden.
Bij het herstel van een letsel vindt in het lichaam een reeks van genezingsprocessen plaats. Deze processen worden aangestuurd door onder andere groeifactoren uit bloedplaatjes die bij een letsel geactiveerd worden.
Door het ACP-proces worden zowel het aantal trombocyten als de concentratie groeifactoren significant wordt verhoogd, wat een positieve invloed heeft op het pijnverloop en het genezingsproces.

Hoe werkt een ACP injectie?
Ons bloed bevat bloedplaatjes met daarin groeifactoren. Deze groeifactoren kunnen bijdragen aan het herstel van weefsel bij sportblessures en vermindering van klachten bij schade aan het gewrichtskraakbeen (artrose). De bloedplaatjes bevinden zich in het bloedplasma. Met een speciaal ontwikkelde dubbele injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in de arm afgenomen. Daarna wordt het bloed gecentrifugeerd waarbij het bloedplasma wordt gescheiden van de rode en witte bloedcellen. Vervolgens wordt dit bloedplasma geïnjecteerd op de plaats van het letsel waar de groeifactoren hun werking kunnen uitoefenen en het genezingsproces ondersteunen.

Wil je teruggebeld worden?

Door het invullen van het contactformulier ga je akkoord met onze privacy policy.

ACP bij artrose (beschadiging van het gewrichtskraakbeen)
Verouderingsprocessen, genetische aanleg, maar ook ongevallen of een te hoge, eenzijdige belasting, kunnen leiden tot slijtage van het gewrichtskraakbeen. Deze slijtage wordt artrose genoemd en elk gewricht kan hierdoor worden getroffen. Bij beginnende artrose krijgt de patiënt klachten zoals een onaangenaam trekkend gevoel in het gewricht, ochtendstijfheid of opstartpijn. Als de aandoening zich uitbreidt, wordt de pijn erger en moet de patiënt zijn/haar dagelijkse activiteiten beperken. Als gevolg daarvan vermindert de levenskwaliteit. Behandeling met ACP-therapie werkt het beste bij milde tot matige artrose maar kan bij elke gradatie van artrose tot vermindering van symptomen en verbetering van functie leiden.

beweging ouderen

ACP bij peesletsels  
ACP-injecties kunnen ook worden toegepast bij hardnekkige blessures. Peesaandoeningen waarvan is aangetoond dat ACP een gunstig effect kan hebben zijn chronische achillespeesklachten, chronische patellapeesklachten, hielspoor (fasciitis plantaris) en tenniselleboog (epicondylitis lateralis).

Hoe gaat een ACP-injectie in zijn werk?
Om te beoordelen of een ACP injectie voor jou de meest geschikte behandeling is, vindt eerst een consult plaats met de sportarts. In sommige gevallen zal ook een echografisch onderzoek verricht worden. Als er wordt besloten tot een ACP-injectie, wordt tijdens een vervolgafspraak bloed uit de arm afgenomen en bewerkt tot ACP.
Direct aansluitend wordt de betreffende pees of het gewricht geïnjecteerd. In sommige gevallen zal van tevoren een onderhuidse verdoving gegeven worden.

Wens je meer informatie over deze behandeling, of wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met ons voor nadere informatie of het maken van een afspraak:
088-2290999
[email protected]

Wil je teruggebeld worden?

Door het invullen van het contactformulier ga je akkoord met onze privacy policy.